Een blik op de marktschaarste

Hoe Co-Contracting inspeelt op het gebrek aan technisch personeel

De grootste uitdaging waar de onderhoudssector voor staat, heeft te maken met een gebrek aan kennis. Doordat er steeds hogere eisen gesteld worden op het gebied van veiligheid en nauwere toleranties getolereerd worden op kwaliteitsvlak, komt de productie en welzijn van de mens ten goede. Echter vertalen deze specifieke eisen zich ook door naar de contractors gedurende de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van het onderhoud aan de installaties.

Vanwege de enorme technologische vooruitgangen, ontstaat er een gebrek aan kennis. Mensen worden namelijk nog steeds hoog opgeleid op theoretisch vlak, maar ontbreekt het steeds vaker aan goede praktijkkennis; Hoe werkt iets nou echt en waarom? Vind anno 2022 nog maar een goede mechanische monteur of mensen met een las-achtergrond. Kennis van de praktijk wordt steeds schaarser.

Op school en in thuissituaties worden studenten steeds meer gemotiveerd om hoge cijfers te halen en door te studeren. Zoals op de arbeidsmarkt te herkennen is, ontstaat hierdoor een flinke kloof aan praktijkmensen die enorm handig zijn en praktisch onderlegd zijn. Want, vroeger kreeg men een bovengemiddeld salaris als hij/zij doorstudeerde op het HBO of Universiteit, tegenwoordig zijn deze salarisverschillen drastisch veranderd. Opleidingen zijn erg breed ingericht met als gevolg; een beperkte diepgang. De harmonie met de werkvloer ontbreekt daardoor nog wel eens, men ‘spreekt elkaars taal’ niet meer.

Robert Bruchmann, vestigingsmanager Co-Contracting vindt het dan ook zeer belangrijk dat de juiste mensen worden aangenomen, die hij met alle vertrouwen naar een project van de klant kan laten rijden: ‘Binnen Co-Contracting wordt een grondige screening en diverse gesprekken gehouden met de potentiële kandidaat die ons team komt versterken. Wij vinden het belangrijk dat een nieuwe collega zich thuis voelt binnen onze organisatie, maar dat de juiste klik er ook is op de werkvloer. We beschikken namelijk over een hecht team dat elkaar blindelings kan vertrouwen, elkaar uitdaagt om beter te worden qua kennis en kunde en ook bevriend zijn buiten het werk om. Ik denk dat dit de kracht is van ons bedrijf. De chemie die het team namelijk onderling heeft gecreëerd, wordt ook uitgeoefend op onderaannemers en leidt uiteindelijk tot het feit dat de klant daadwerkelijk ontzorgd wordt van stress en problemen. Onze medewerkers dragen namelijk zorg voor het equipment zoals ze dat thuis ook zouden doen, staan de klant en collega’s netjes en eerlijk te woord en kunnen de vertaalslag maken met hetgeen wat in de praktijk plaatsvindt en wat de klant op ieder gewenst niveau graag te weten wil komen. Daarom is het voortraject erg belangrijk in het aanstellen van de juiste medewerkers. De menskant achter de persoon weten te ontdekken zodat we weten of de kandidaat in ons team past en kansen zal aangrijpen die wij hem voorleggen. Zo begint men bijvoorbeeld allereerst in ons opleidingscentrum, waarbij we een kleine fabriek hebben nagebootst die grotendeels overeenkomt met de werkelijkheid. Onder begeleiding van ervaren collega’s en een studie van een intern opgesteld theorieboek, leert de nieuwe medewerker de fijne kneepjes van het vak en wordt hij klaargestoomd om ervaring op te doen in het werkveld. Op tijd nieuwe jongens op pad sturen met ervaren krachten is hierin zeer belangrijk, evenals het vastleggen van handige tips & tricks, op deze manier borgen we onze expertise en blijft de kennis binnen Co-Contracting. De nieuwsgierigheid om nieuwe dingen te leren begint namelijk bij de mens zelf, geforceerd iemand op cursus sturen werkt averechts. Dit is wat voor ons werkt en hoe wij meegaan met de tijd, de mens is voor ons de belangrijkste factor om de klant te ontzorgen’.

Mocht u willen ontdekken wat we doen en wilt u ook deel uitmaken van ons team? Of wilt u weten hoe wij u als klant kunnen ontzorgen? Neem dan contact op met Robert Bruchmann.

Mail: info@co-contracting.eu
Telefoon: +31 (0)46 410 63 05

Of via een van onze Social Media kanalen zoals LinkedIn, Facebook of Instagram.